backg h 420

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Русе ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите на 9 юни

 


Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР- Русе ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да имат възможност да упражнят правото си на глас в деня на изборите на 9 юни.

В седмицата преди 9 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в звената в Русе и във всички РУ в областта /Бяла, Две могили, Ветово, Сливо поле/ за дните от 4  юни до 8 юни 2024 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч. или на 9 юни (неделя) от 08:30 ч. до 19:00 часа.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ или звено „БДС“ на ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

На основание чл.263 от Изборния кодекс се издават следните видове удостоверения:

  1. Образец 1 – на лица, чиито лични карти са изгубени /откраднати/ повредени/  унищожени.
  2. Образец 2 – на лица, чиито лични /зелени/ паспорти са  изгубени /откраднати/ повредени/ унищожени и нямат издавана лична карта.
  3. Образец 3 – на лица, които са навършили 18 години и нямат издавана лична карта.
  4. Образец 4 – на лица, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност към деня на изборите.

 Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 09 юни 2024 г.

МЕНЮ

Този сайт използва бисквитки (cookies). Разглеждайки го Вие се съгласявате с тяхната употреба.